RUFAY_Dictionar_tehnic

Dictionar tehnic

Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră cu informații tehnice din domeniu am creat aceasta secțiune.
Pentru a va facilita căutarea, secțiunea funcționează ca și un dicționar.

Argon – gaz inert, incolor, inodor si nontoxic, utilizat la inlocuirea aerului intre foile de geam pentru a mari performanta geamului termoizolator. Acesta produs este optional, contracost.

Argonul este un element chimic aflat pe poziția a 18-a în tabelul periodic al elementelor. Se găsește sub formă gazoasă, reprezentând 0,94% din atmosfera terestră. Pe Pământ este cel mai des întâlnit și folosit gaz nobil. O prezentare mai amanuntita a argonului o gasiti aici.

Bagheta – profil de dimensiuni mai reduse, fara armatura, utilizat la fixarea geamului termoizolant sau a panelului.

Balama – face parte din mecanimsul de feronerie si este metalica formata din doua piese articulate pe un ax, dintre care cel putin una se invarteste dupa montare in jurul axului, spre a permite unei usi, unei ferestre, sa se inchida si sa se deschida prin rotire partiala.

Blocator – face parte din mecanimsul de feroneria, este o piese de blocare care se monteaza pe toc, montant fix si montant mobil prin care se asigura inchiderea canatului mobil.

Canatfiecare ochi din care este alcatuita o usa, o poarta, o fereastra etc. Termenul provine din turcescul kanat. Tamplaria se poate imparti in doua sau mai multe canate cu ajutorul montantilor. Primul criteriu de stabilire a modului de impartire este de ordin tehnic, practic, estetic sau in functie de aspectul si functionalitatea dorita de catre client. Exista insa reguli stabilite de catre producatorii de profile si de feronerie in privinta marimii maxime a tamplariei in general si a canatelor mobile in special, care daca nu sunt respectate conduc la deterioarea tamplariei.

Canat activeste cazul unei ferestre sau usi impartite in cel putin doua canate adiacente separate cu un montant mobil (stulp) sau fix. Canatul activ este cel care se deschide mai des si este prevazut obligatoriu cu maner si cremon.

Canatul inactiv este cazul unei ferestre sau usi impartite in cel putin doua canate adiacente separate doar cu un montant mobil (stulp), se deschide mai rar, motiv pentru care poate avea un mecanism de deschidere mai simplu fara maner sau numai niste zavoare. Tipul de deschidere al canatului inactiv poate fi numai batant.

O tamplarie poate sa fie formata numai din canate fixe sau combinatie de canate fixe si mobile. In cazul canatelor fixe geamul este fixat direct in toc (exista si exceptii), iar in cazul canatelor mobile geamul este fixat in cercevea.

Cercevea (profil „z”) – profil care se foloseste la creearea deschiderilor, in care este fixat geamul la o fereastra sau la o usa in care sunt montate geamurile. Termenul provine din limba turca cerceve.

Clasa de combustie materialele si elementele de constructie sunt clasificate in functie de comportamentul lor la incendii. Astfel clasa C2 inseamna dificil inflamabil, iar clasa C1 inseamna practic neinflamabil.

Condenseste rezultatul transformarii vaporilor de apa din aer in stare lichida cand intra in contact cu o suprafata mai rece. Condensul este favorizat de mai multi factori naturali: temperatura exterioara foarte scazuta, sub -10 grade Celsius, temperatura interioara scazuta, umiditate ridicata in incapere, calitate slaba a geamului termoizolant sau alegerea unei sticle necorespunzatoare, profile din PVC cu pereti subtiri, sub 2,5mm (clasa C) sau profile din aluminiu fara bariera termica. De asemenea, condensul este favorizat de plasarea necorespunzatoare a radiatoarelor sau montarea incorecta a ferestrei in jumatatea exterioara a peretelui, montarea glafului interior intr-o pozitie in care acopera radiatorul. Factorii care favorizeaza condensul si depind de beneficiarul tamplariei sunt: plante numeroase in incapere, draperii sau jaluzele care impiedica circulatia aerului, uscarea hainelor, neaerisirea regulata a incaperii, inchiderea radiatoarelor pentru a economisi energia termica, pregatirea termica a alimentelor in bucatarie, dusul sau baia.

Coeficient U (coeficient k)coeficient de transfer termic. Caracterizeaza transmisia caldurii intr-o unitate de timp de-a lungul unei suprafete de 1 mp care separa doua medii cu temperaturi care difera cu 1 grad Celsius si se masoara in W/m2. Un coeficient U mai mic inseamna o pierdere mai redusa de caldura, deci o izolare mai buna

Coextrudareprocedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata, extruziune. Folia cu care este acoperit profilul trece in acelasi timp cu profilul prin matrita de extrudare.

Cote tamplarie – dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu timplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura.

Culisant – A pune în mișcare, o piesă mobilă de-a lungul unui canal făcut într-o bară dreaptă sau curbă.

Deschidere basculanta – este deschiderea rabatabila a ferestrei. Se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe orizontale fixate la baza ferestrei.

Deschidere batanta (Deschidere simpla, pe orizontala) – este deschiderea clasica a ferestrei, care se inchide si se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe verticale fixate la una dintre margini;
Termenul provine din limba franceza battant.

Deschidere oscilobatanta (dubla pe orizontala sau pe verticala) – este dubla deschidere a ferestrei. Combinatia celor doua tipuri de deschideri batanta si oscilanta. In functie de pozitia manerului, fereastra se va deschide in una din variante. Pozitia manerului pe orizontala inseamna deshidere batanta, verticala sus – deschidere oscilanta, verticala jos este pozitia inchis.

Deschidere fixa – fereastra care nu se deschide

Deschidere Glisant – usa sau fereastra care aluneca (printr-o frecare minima) de-a lungul altei piese cu care se afla in contact (cerecevea pe toc).
Termenul provine din limba franceza glissant.

Dilatare -Fenomenul de marire a dimensiunilor sub actiunea caldurii. La fel ca majoritatea materialelor si profilele necesare constructiei unei ferestre au tendita de a se dilata, motiv pentru care, in functie de marimea tamplariei se lasa o distanta de dilatare de minim 10 mm intre toc si zid pe fiecare latura a tamplariei. Spatiul rezultat va fi umplut cu spuma poliuretanica.
Termenul provine din limba franceza dilater, din limba latina dilatare.

Dimensiuni gol – dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu tamplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura.

Dimensiuni tamplarie (cote tamplarie)dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu timplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura.

DIN –Deutsche Institut fur Normung-Institutul German de standardizare

DQS -Societatea Germana de Certificare a Sistemelor de Management a fost inregistrata in Germania in anul 1985 si este prima societate germana de certificare sisteme. Inregistrarea acestui organism a aparut ca o necesitate la initiativa DGQ – Societatea Germana pentru Calitate, DIN-Institutul German de Standardizare si alte asociatii din industria germana.

Eloxare – procedeu electrochimic de obtinere a unui strat de oxid pe suprafata pieselor de aluminiu in vederea protectiei impotriva coroziunii. Profilele de aluminiu si feroneria sunt supuse acestui procedeu, obtinandu-se de regula culoarea argintie sau aurie a materialelor. In ultimii ani, de cand exista o mare variatete de profilele de aluminiu vopsite in culori RAL sau in texturi de lemn, variantele eloxate se utilizeaza mai rar.
Termenul provine din limba franceza loxage.

Extrudare – procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata;extruziune.
Termenul provine din limba franceza extrusion.

Fereastra – ansamblu format dintr-un cadru fix (toc) si din cercevele in care se fixeaza geamuri, montat in deschizatura de forma regulata lasata in peretele unei cladiri pentru a permite sa intre aerul si lumina. Lat. fenestra

Feronerie – ansamblu de elemente metalice fixate pe cercevea si toc cu rol de a asigura inchiderea si deschiderea elementului de tamplarie. Este formata din maner, cremon, balamale, coltare, prelungitoare, blocaje, foarfeci, blocatori, etc. si prin combinarea acestora se realizeaza deschideri batanate, oscilobatante, oscilante, etc. Numarul punctelor de inchidere contribuie in mod direct la calitatea inchiderii tamplariei, iar tipul punctelor de inchidere determina gradul de siguranta a tamplariei. S-a constatat ca, pentru o inchidere etansa distanta minima necesara intre punctele de inchidere este de 700 mm. Punctele de inchidere sunt cu „bumbi”, bolturi in cazul inchiderii normale sau cu cap ciuperca in cazul feroneriei antiefractie.

Float – sticla transparenta, perfect plana, obtinuta prin procedeul float (la 2000 grade Celsius sticla topita curge pe o baie de cositor).

Garnitura – este realizata din cauciuc sintetic, de obicei EPDM sau TPA, si are rolul de etansare si amortizarea inchiderii. Pe ferestre termoizolante exista o garnitura exterioara pe toc care constituie bariera impotriva intemperiilor si o garnitura interioara pe cercevea. Tot pe cercevea dar in exterior se fixeaza garnitura de etansare a geamului (sticlei) iar bagheta de sticla este de asemene prevazuta cu o garnitura de etansare geam.

Garnitura EPDM (Ethylene Propylene Diene Monomer) – Material din care se realizeaza garniturile de etansare pentru tamplarie. Caracteristicile importante sunt: rezistenta la conditiile atmosferice, elasticitate la temperaturi extreme (intre -50 si +120 grade Celsius), rezistenta la imbatrinire, la multe substante chimice corozive.

Geam termoizolant – ansamblu de doua sau mai multe foi de sticla separate printr-un spatiu umplut cu aer sau un gaz inert si inchis ermetic. Foile de sticla sunt separate printr-o bagheta metalica umpluta cu silicagel. Grosimea foilor de sticla este variabila (de regula intre 4-6 mm), ca si distanta dintre ele (12-20 mm), eficacitatea geamului crescand direct proportional cu acestea.

Glaf (pervaz) – element de constructie folosit la captusirea partii inferioare a golului unei ferestre. Din bg. glah. Se monteaza la baza unei ferestre, cu rol de protectie a zidului, de izolare si decorativ. Glaful nu trebuie sa acopere caloriferul de sub fereastra deoarece impiedica circulatia aerului cald favorizand astfel apariatia condesului.

HIGROMETRU – aparat pentru determinarea umiditatii.

HPL (High Pressure Laminate) – este un compus format pe baza de hartie si rasini fenolice. Astfel, mai multe foi de hartie Kraft sunt trecute printr-o baie de rasini fenolice, sunt suprapuse, iar deasupra se aplica o foaie finala pentru decor. Toate acestea sunt puse intr-o presa speciala, unde stau aproximativ o ora, la o temperatura de 150°C. Foile de material rezultat sunt foarte rezistente, au dimensiuni diferite si grosimi cuprinse intre 0,5 si 25 mm.

IQET – The International Certification Network.

ISO(Internationa Organization for Standardization) – organizatia Internationala pentru Standardizare.

Tab content

K –

Low-E (Low-Emission)  sticla cu emisivitate redusa. Este o sticla clara, transparenta pe care se aplica o pelicula de grosime microscopica dintr-un oxid de metal. Acest film permite trecerea luminii dar blocheaza evacuarea caldurii prin sticla, reducand astfel pierderea de caldura. De asemenea sticla low-E reduce radiatiile ultraviolete protejand in acest fel obiectele dintr-o incapere contra decolorarii.
Tab content

Panel Sandwich (placa weiss) – ternoizolatoare utilizata in locul sticlei. Consta dintr-un miez din polistiren extrudat, acoperit pe ambele fete cu placi din PVC de minim 1 mm grosime sau cu placi de aluminiu de circa 0,8 mm grosime. Fetele din PVC pot fi albe RAL sau acoperite cu folii RENOLIT. Fetele din alumniu se vopsesc in culori RAL. Grosimea panelurilor este de regula de 20 mm, 24 mm, 44 mm, 50 mm, cu un coeficient de transfer termic U variabil, in functie de grosime de la 1,4 la 1,14 sau chiar mai mic.

Picurator (lacrimar) – element suplimentar aplicat in partea inferioara a ramelor de canat cu scopul de a feri partea inferioara de etansare a ferestrei/usii de suprasolicitarea din intemperii. Nu toate profilele dispun de acest picurator.

Profil – nume generic pentru bara de toc, cercevea, montant, etc. care alcatuiesc o tamplarie. Profilele pot fi extrudate din PVC sau aluminiu si se diferentiaza prin forma lor specifica, numarul si configuratia camerelor din corpul profilului si prin pozitionarea garniturilor de etansare. Profilele din aluminiu se impart in doua mari categorii: cu bariera termica, recomandate pentru exterior si fara bariera termica, recomandate mai mult pentru compartimentari interioare deoarece prezinta un risc mai mare de aparitie a condensului.

Prozil „Z” – sectiune de profil, ce reprezinta partea mobila a ferestrei. Partea mobila a ferestrei se va deschide DOAR la interior.

Prozil „T” – sectiune de profil, ce reprezinta partea mobila a ferestrei. Partea mobila a ferestrei se va deschide DOAR la exterior.

Puncte inchidere – reprezinta numarul blocatorilor care variaza in functie de dimensiunea feroneriei in cazul mecanismelor pentru ferestre. La usi blocatorii sunt standard cu 2 si 4 blocatori.

PVC (Policlorura de vinil) – materialul din care sunt realizate profilele din PVC. In functie de aditivii cu care se amesteca pulberea de PVC se obtin variante cu diverse proprietati.

RAL (Reichsausschuss fur Lieferbedingungen – Committee of the German Reich for Terms and Conditions of Sale) –  Institut German de Asigurarea Calitatii si Certificare, fondat in 1925 de catre societati private si guvernul German. RAL a elaborat sistemul de clasificare al culorilor prin cartelele de culori RAL CLASSIC, RAL DESIGN si RAL DIGITAL. Astazi exista 1898 nuante de culori codificate, prezentate pe etaloane sub forma de evantai.

RENOLIT – firma producatoare a foliei cu acelasi nume. Este o folie speciala din plastic, rezistenta la intemperii, utilizata pentru acoperirea profilelor din PVC sau a panelurilor. Confera materialului acoperit o textura si culoare foarte asemanatoare lemnului de diferite esente dar exista intr-o gama variata de culori cu diverse nuante.

Silicagel – material granular cu porozitate mare obtinut prin deshidratare in conditii speciale a gelului de bioxid de siliciu, folosit in tehnica, ca absorbant si ca purtator de catalizatori; gel de silice. Din fr. silicagel. Este utilizat pentru absorbtia umiditatii dintre folile de sticla ale unui geam termoizolant.

Spros – element de ornament care imparte spatiul vitrat. Poate fi intre foile de sticla ale geamului termoizolant sau lipit pe geam in interior si exterior.

SRAC – Societatea Romana pentru Asigurarea Calitati.

Sticla tratata termic – sticla float pe care s-au depus matariale de origine metalica. La momentul actual in piata exista 2 tipuri de sticle tratate termic si anme sticla LOW.E si sticla 4 ANOTIMOURI (4 Seazon/Clima Plus/Clima Guard).

Sticla colorata in masa – sticla float in care s-au adaugat coloranti in timpul procesului de fabricatie. Reduce radiatiile ultraviolete si creeaza un confort vizual prin atenuarea luminii solare. Exista in mai multe variante de culoare cele mai uzuale fiind: gri, bronz, verde si albastru.

Sticla reflexiva – sticla float acoperita de o pelicula metalica cu calitati reflectorizante a radiatiei vizibile si/sau a radiatiei infrarosii. Sticla reflectorizanta limiteaza cantitatea de energie solara intrata in interiorul incaperii si creeaza un efect de oglindire.

Sticla antiefractie (laminata) – 2 coli de sticla float lipit cu o folie transparenta. Coala si folia pot avea diferite grosime si in functie de acestea se stabileste clasa de securitate.

Sticla sablata – sticla sablata se obtine prin 2 procedee.

  • Sablare mecanica – sticla este matuita prin propulsarea cu o viteza mare a particulelor fine de nisip pe suprafata sticlei. Acest tip de sticla se pateaza. Pentru a evita acest lucru sticla trebuie tratata.
  • Sablare chimica – sticla este matuita prin folosirea acizilor pe suprafata sticlei. Sticla nu se pateaza. O intalnim si sub denumirea de MATELUX.

Stulp – profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului incativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv. Mai este cunoscut si sub denumirea de  montant orb sau T fals.

S331 – geam stratificat de securitate, protecție sporita împotriva rănirii, grosime 6 mm ( TL 2 w), compus din 2 sticle float cu grosimea de 3 mm, cu 1 filme de PVB de 0,38 mm grosime. Acest tip de sticla Nu face parte din nicio clasă de protecție.

S332 – geam stratificat de securitate, protecție sporita împotriva căderii persoanelor și protecției de bază împotriva vandalismului și efracției, grosime 7 mm ( TL 2 w), compus din 2 sticle float cu grosimea de 3 mm, cu 2 filme PVB de 0,38 mm grosime sau o pelicula de 0,76 mm. Acest tip de sticla face parte din clasa de EN 356 P1A.

S442 – geam stratificat de securitate, protecție sporita împotriva căderii persoanelor și protecției de bază împotriva vandalismului și efracției, , grosime 9 mm ( TL 2 w), compus din 2 sticle float cu grosimea de 4 mm, cu 2 filme PVB de 0,38 mm grosime sau o pelicula de 0,76 mm. Acest tip de sticla face parte din clasa de EN 356 P2A.

S443 – geam stratificat de securitate, protecție sporita împotriva căderii persoanelor și protecției de bază împotriva vandalismului și efracției, , grosime 9 mm ( TL 2 w), compus din 2 sticle float cu grosimea de 4 mm, cu 3 filme PVB de 0,38 mm grosime sau o pelicula de 0,76 mm. Acest tip de sticla face parte din clasa de EN 356 P3A.

S444 – geam stratificat de securitate, protecție sporita împotriva căderii persoanelor și protecției de bază împotriva vandalismului și efracției, , grosime 9 mm ( TL 2 w), compus din 2 sticle float cu grosimea de 4 mm, cu 4 filme PVB de 0,38 mm grosime sau 2 pelicule de 0,76 mm. Acest tip de sticla face parte din clasa de EN 356 P4A.

Toc – profil care se fixeaza in zid cu piese speciale de prindere numite ancore sau suruburi de montaj. Tocul poate fi impartit in canate cu montanti.

TUV (TUV Rheinland Group) – concern international de prestari servicii care documenteaza siguranta si calitatea produselor noi sau existente, a sistemelor si a serviciilor.
Aceste certificate se emit pe o perioada de 3 ani, dupa expirarea acestora firmele isi recertifica serviciile si produsele.

Umiditatea aerului – umiditatea dintr-o incapere este considerata normala daca se afla intre 40 si 70 %. Pe timpul iernii daca umiditatea depaseste 70 % sansele formarii condensului pe tamplarie si pe pereti sunt foarte mari.

Uf = coeficientul de transfer termic pentru rama ferestrei

Uw = coeficientul de transfer termic al ferestrei impreuna cu sticla

Ug = coeficientul de transfer termic al geamului termoizolant

Tab content

W/(m3K) – Coeficientul global de izolare termica constituie unul din criteriile de performanta privind consumul de energie necesar in exploatarea cladirilor dupa cum se poate observa si din relatia de calcul  a cantitatii de caldura necesara pentru incalzirea unui metru patrat din volumul incalzit al geamului, pe durata de incalzire dintr-un an